Tankeställare

Jarmo frågade mig förrut, hur ska du hinna med ditt bloggande sen när du börjat jobba? Hm..den tål att tänka på.
Nu har man ju tiden att göra ett inlägg här och där, alltefter vad som händer här hemma, men sen då?
Jag börjar ju faktiskt jobba om exakt en månad och fem dagar. Då är min mammaledighet slut. Jarmo går hem och njuter  (så räkna med kanonväder just då) .
Det kommer att bli underbart väder bara för det.
Men jag ska nog få ihop det på något sätt, vi har ju läxor, fotboll,skola,styrelseuppdraget i föreningen, hemmet,skjutsa barnen, och allt annat som hör vardagen till att sköta, så lite jobb på det är ju bara en droppe i havet. Eller?
Jag har ju fixat allt förrut, fast då var det ett barn mindre, och ingen blogg. Men jag gillar när jag har mycket omkring mig. Har jag för mig..

Några små steg

Igår satt jag på golvet och höll Emil lite lätt, (han går gärna hela dagarna med hjälp av en av mina fingrar på var hand). Jag släppte tydligen, för rätt som det var stod han där, själv.
En halv minut. Jag såg ju tyvärr inte hans ansiktsuttryck, men det gjorde Jarmo, och av hans min att döma såg det underbart ut.
Emil hade en skräckblandad förtjusnings uttryck i ansiktet. Sen tog han ett par steg själv, för att sedan sätta sig på rumpan.
Inte undra på skräckuttrycket, han lämnade ju hela sin trygghet, mina händer, för att helt själv ge sig av frammåt.
I livet.
Underbara unge!


Gamla minnen dyker upp

Allt jag stoppar i munnen smakar sprit. Ja, sprit, och är det någon smak jag inte gillar så är det just det.
Kan väl möjligen bero på att jag spritar händerna frenetiskt efter att jag tagit i nåt, eller bara tittat på barnen..
Nej, så illa är det inte. Men smågodis med spritsmak var ingen höjdare....
Barnen är piggare idag. Det märks tydligt, tex så är det härliga syskongnabbet igång igen.
Men igår var dom inte mycket till liv stackarna, jag gjorde köttfärspaj som vi mumsade i oss, barnen höll sig till blåbärssoppa och nyponsoppa.Tänk att några rader kan väcka så mycket minnen och känslor.
Jag blev glatt överraskad när en gammal vän dök in här och kommenterade. Jag var tvungen att kika in på hennes blogg som föll mig helt i smak. Tycker att ni ska kika in där oxå. Angelica, saknar allt våra tider!

Senaste nytt

Jag måste berätta om de senaste glada släktnyheterna!
Pasi och Marie fick en liten Ville i natt, snabbt kom han till världen, det är annat mot en annan som ligger i närmare två dygn..Söta Anton som blivit storebror!


Släkten är värst...iallafall vår. En av singeltjejerna i " Dating in the dark" är min kusin Jenny .
Jag tvivlade aldrig på att hon skulle bli uttagen. Grattis till dig. ( Nu får man ju tillslut blogga om det..)05.15. tidigt morgonfirande. En mycket pigg dam, och en trött herre. Minstingen sovSenaste klädinköpet. Vem blir inte glad av dessa härliga vårfärger?Jag blir så glad!!

Vad glad jag blev idag (och förvånad) när jag läser en av mina favoritbloggar. Jag blir inte förvånad av att Sara    fått denna utmärkelse, utan att hon delar vidare den till...mig!! 
Det gjorde mig riktigt glad och varm! Tack!!!Nu ska jag dela ut denna utmärkelse. Så svårt, då jag tycker om att läsa alla mina favoritbloggar.
Sara är absolut en av dom, men man ska väl inte dela ut tillbaka så då ger jag denna utmärkelse till:

Anna som hjälpt mig med bloggen och som själv har en mysig blogg.

Anna U för att hon är makalös på att inreda. Grym fantasi!!


Anna K  för att hon vågar skriva precis vad hon tycker och tänker. Inga krusiduller. 

Skratt mitt i allt

Natten som var ( då Bella och Markus blev rejält magsjuka) bjöd inte bara på tråkigheter.
En nyfíken lillebror vaknade självklart till av alla (o)ljud oxå. Så varje gång dom gjorde det otrevliga högljutt så kontrade han med att glatt ropa ho! ho!ho! eller he! he! .
Så låter han när han svarar dom. Gick ju inte att låta bli att skratta mitt i eländet.


Suck...

Jag må låta jäkligt bitter, men det är riktigt tråkigt när allt man planerat får ställas in, igen.
Jag och Bella skulle ju ha en heldag idag. Shoppa och fika, ha det allmänt mysigt. Imorgon skulle Robban och familj kommit hit på lite mat och gott och firat Bella. På söndag skulle vi firat Ceasars ettårsdag. Inställt.
Men ikväll är det semifinal oavsett vad. Det ser vi fram emot.

Då var hela helgens planer inställda

Jag hatar maginfluensa och den jäkeln  som uppfann den!!!!!!!!!!!!!

Klippningsdags

Jag var framme med barnen hos frissan idag. Båda blev nöjda, speciellt Bella som ville ha det uppklippt och lite flikit. Det blev verkligen skitsnyggt, med lite halvlugg. Såpass att jag själv blev sugen på att göra nåt drastiskt.
Jag går ju som oftast med mitt långa hår i en tofs, sen får jag ett ryck, klipper av det till axlarna, för att sedan ha det lika snabbt utväxt igen.
Men jag är allt lite sugen på att bleka det igen. Jag gjorde det för ca fyra år sedan, och trivdes jättebra i det. Nackdelen är ju då att mitt hår växer så rysligt fort= mörk utväxt= bleka i det igen. Och det är ju inte bra.
Sen tyckte jag själv iallafall att när jag blev mörkhårig igen så såg jag yngre ut? Hm..man ser alltså äldre ut i ljust, eller så var det bara jag.
I-landsproblem, jag vet men så svårlöst. Ska jag eller inte?? Klippa av det till axlarna och bleka det?

Fel håll

Om du möter en bilist som kör mot dig på fel körbana så behöver det faktiskt inte vara någon drog/alkoholpåverkad idiot. Det kan faktiskt vara en sån som jag oxå, som missuppfattat saken lite...
Men nu var det allt ett tag sen sist.

Längtan...

Kusten är en given del nån gång varje sommar. Jag fullkomligen älskar att vara där. Kanske är det för att man har inga måsten när man är där. Man bara gör det man vill just då.
Bada i havet, meta krabbor från bryggan, strosa i hamnen. Bara umgås med dom man trivs med.
Sitta i skymningen och spela kort.
Ljudet från de sista motorbåtarna som är på väg hem eller bort.
Havet som kluckar mot klippkanten.
De olika välkända ljuden som bara en camping kan låta efter mörkrets inbrott.
Solnedgången.
Atmosfären.
Barnens alla fiske/badprylar högt och lågt.
Lukten från havet.
Jag älskar det!

Gullig bild va!En iskall öl på en uteserveringEn otroligt fel solbrännaUnderbar utsiktFiskelycka

En olycka kommer sällan ensam

Det var en nöjd Bella som somnade igår. Hon hade önskat sig pengar till att shoppa kläder, och det fick hon en hel del så på fredag åker hon och jag in till stan och har en heldagsshopping. Bara vi.
Kvällen slutade sämre, Emil vaknade vid nio och spydde mängder...Bara att ta upp han, och börja tvätta. Vi laddade upp oss i soffan med handdukar, och en gång i timmen var det dags. Känns bättre att halvligga med han i soffan, än att han ligger i vår säng och spyr, stackaren.
01.00 ringde telefon. Det ringer aldrig hemma hos oss på natten, om inget allvarligt hänt. Det var syrran som låg med fruktansvärda kramper och nu behövde komma in till akuten, dessvärre kunde ju jag inte köra eftersom vi troligtvis drabbats av maginfluensa. Det löste sig för henne, Thomas och mor körde in henne. ( Det var bara det att hon inte ville ringa dom först och oroa)
Klockan två kunde jag och Emil lägga oss, då hade det lugnat sig för han.Men jag är skeptisk ändå om att det skulle vara maginfluensa för han är ju som vanligt i magen nu. Vette sjutton, kan kanske varit all fika som även gled ner i han under gårdagen kanske? Tiden lär väl utvisa det.
Syrran då, hon har kommit hem. Hon råkar ut för dom här kramperna nån gång per år (magen) men den här gången gick det inte över. Dom tror att det kan bero på ärrbildningarna sen hon var liten då hon fick göra en akutoperation pga av tarminvagination, men dom är inte säkra.
Nu är iallafall läget lugnt för båda.

Isabella

Idag fyller vår Bella nio år. Trettiotvå timmar tog hon på sig innan hon kom till världen.
Bella, vill alltid hjälpa till, har ett hjärta av guld men oxå en vilja av stål och envis som synden själv.
Det är inte alltid lätt att vara föräldrer. Speciellt inte till Bella, när våra två starka viljor möts. Men jag hoppas innerligt att hon behåller den viljan och envisheten för då kommer hon att komma mycket långt här i livet,
eftersom hon har de andra egenskaperna oxå, som empati och värmen.
Hon om någon far fram som en liten vind och lämnar få oberörda.
Men som sagt, det är inte alltid det är lätt med föräldraskap, den som påstår det ljuger. Det är en enda utmaning.
Men ack så härligt!

Intryck

Människor gör avstamp i varandras liv. På ett eller annat sätt. En del minns man knappt, bara lite flyktigt. En del har påverkat en till stor grad. På bra sätt och på dåliga.
En del människor märker man inte av fast dom ändå finns där. En del märks desto mer.
Jag minns en mycket tydlig händelse från när jag var liten. Jag ville inte leka med en tjej, hennes mamma var i närheten (mamman var i vanliga fall väldigt tystlåten), då väser hennes mamma "jävla ungjävel"  till mig.
Det var den enda gången någon vuxen sagt så till mig, jag blev väl mest häpen.
Men det är det jag tänker på när jag ser henne idag. Synd för henne.
Många har nog gjort avtryck på andras liv utan att  vara så medvetna om det. Nu var ju det jag skrev inget som betytt något, men själva grejen.
Har du tänkt på vad du gjort för avtryck när du svept igenom folks liv, för korta eller långa stunder?


finsk vs svensk

Idag blir det en fika hos Pernilla, bara plutten behagar att vakna snart så. Sedan väntar städning, mindre kul, men i morgon blir det kalas för släkten, Bella fyller nio år. Hon var ju liten nyss...
Hon är laddad för morgondan, kan man minst säga. Hon är som jag, går upp i högvarv när det är något roligt på gång.
Till något annat, mycket spänt, mycket känsligt blir det ju som alltid i nästan alla svenska/ finska hem när det är ishockeymatch. Det är ett väldigt hett ämne, speciellt när man som vår släkt består av hela, halva och som barnen 75 % finnar.... och vår kära omgivning, kompisar, mm oxå består av en salig blandning.
Jag hejjar alltid på Finland, och jag brukar få förklara varför, här kommer anledningarna!
Större delen av släkten består av finnar.
Jag har så många barndomsminnen från Finland.
Jag är hjärntvättad sen liten, hehehe
Finska folket är absolut inte rädd för att ta i när det gäller.
Det är ett mycket varmt folk.
Det råder inget, skit du i mitt, så skiter jag i ditt där.
Dom är inte trångsynta.
Härligare och öppnare folk får man leta efter.
Och du vet väl vad man säger om den finska kninnan...
Mina barn är mer finnar än jag.
Min sambo är finsk.
Så tycker jag, trallallalla!!!

Kontroll

Jag är som sådan att jag gillar att planera och ha koll på saker och ting. Nu menar jag inte ha koll på vad folk pysslar med utan kontroll över vad som händer i mitt liv och det som hör till. När jag känner att jag inte har det blir jag en aning stressad, gillar det inte alls. Dessvärre kan man ju inte styra över allt som händer och sker, men jag skulle gärna vilja det. Ibland iallafall...

Bländad

Skenet kan bedra och tittar du för noga kan du bli bländad. Då gäller det att du har en omgivning du kan lita på.
Det har jag.
Jag blev bländad i dag, fast det var bara av snön... Fick ta i med våld för att ens få upp ytterdörren, där jag fick skotta mig fram steg för steg, helt sjuka ofantliga mängder snö!!
Min ena snöskyfflare är fortfarande kvar i Göteborg och min andra sitter vid datorn.
Så det var bara att hugga i.
Så nu sitter jag här med en puls på flera hundra, skakiga händer och mjölksyra i kroppen, plus en halvt knäckt rygg.
Vad lite snö kan ställa till. Mycket gör kaos.Tre ord

Tre ord jag har hört ett tusental gånger ikväll är Ejjjj  (betyder väl ungefär du/hallå)
Nice!! och Ofta!! Kvällen är inte slut än..
Morgondagen känner jag viss obehagskänsla för då Jarmo och co ska ta sig hem i bil i snöovädret som dom bara varnar mer och mer för nu. Men jag litar på att Jari kör lugnt så att alla barnen får hem sina pappor. Och vi våra kära.
Ja, så dramatisk är jag.

Kopplat och klart!

Ja...nu sitter dom här eller snarare ute i köket och spelar. We did it!
Jag ska vara ärlig, jag behövde inte göra så mycket bara ge dom lösenordet till vårt nätverk och så vips så hade dom fixat till det. Jarmo hade ju som sagt förberett lite oxå, men nu kan jag ju pusta ut. Hade ju varit förjäkligt om det inte gått som vi velat.
Det enda jag ska göra sen är att fixa lite tacos till dom, sen vill dom nog helst inte se mig.
Emil och Bella hämtades upp för ett par timmar sen och dom har en myskväll med mormor och Thomas. Bara dom inte blir för bortskämda...
Jarmo har det mycket trevligt ikväll, det vet jag. Han är i Göteborg hos sin kusin Maarit som fyller fyrtio år, vi var givetvis bjudna bägge två, men nu blev det sig så att Jarmo åkte och jag är hemma. Men det gör inget, vi träffas nog snart ändå, dom har en underbar sammanhållning det kusingänget.
En av mina favoritbilder


Ihopkoppling

Spänningen stiger, ska mor i huset klara att sätta ihop fem datorer till ett äsch, koppla ihop till ett nätverk, jaja hur man nu säger. Markus ska ju ha ett par kompisar här hemma och lana. Jarmo åker till Göteborg om en timme, men han har förberett så mycket som möjligt med kablar och swittch tror jag minsann det heter....
Hahaha, blir det mystiska störningar i nätet vid femtiden så kan ni ju bara ana vad som händer hemma hos oss.
Det löser sig nog, jag har en backup. En av er bloggläsares man , det är hans sambo som lovat bort han som hjälp om det kniper. Hoppas bara han själv vet om det....
Bella och Emil åker och sover hos mormor och Thomas. Det blir skönast för dom så. Jag räknar väl själv med att sitta och slappa lite vid datorn/tv med en paus för att laga till lite tacos till spelkillarna.
Kladdigt med datorer kanske, men nog uppskattat.
Återkommmer ikväll med rapport!

Utökning

Idag har jag fått reda på något sååååå kul!!!!!!
Ännu en liten mini som ska utöka världen. Grattis till er!!
Då ska jag dit och snusa bebis...
Och inom kort får ju Pasie och Marie sitt andra barn oxå, undra vilka som blir det tredje paret då, vet ju många som ska ha nu, men inga man umgås nära med, men som sagt, väntar med spänning på det tredje, slår aldrig fel.


Skamsen

Jag skämms en aningen kan man säga. Eller snarare har lyxen att kunna beklaga mig över skitsaker som containar och tanter som står i vägen på ica. För det är ju rena lyxen att  kunna ha sådana enkla bagateller att klaga på.
Jag läser en del bloggar, varav alla inte handlar om vardagsliv ( som mitt) eller inredning o dylikt. Nej, dom handlar om något så mycket mer än så. Dom handlar om överlevnad, att klara dagen, att kunna planera framåt, att inte gå under i ångest när dom får besked värre än det andra.
Jag sitter inte och tänker, Åh så bra jag har det när jag läser, jag lär mig att uppskatta det jag har så mycket mer.
Att ta vara på allt just nu. För när som helst kan allt slås undan.
Så ikväll skämms jag över mina löjliga klagomål.

Vilka är ni?

Jag blir glad för era kommentarer, och nu undrar jag igen, jag ser att det är ett antal personer som läser, jag vet några av er, men det är ett okänt gäng oxå! Nyfiken som jag blir så får ni gärna lämna en kommentar, och vill ni inte, bara vara helt anonyma, då kan ni ju bara skriva en liten, liten ledtråd... Så kan jag sitta här i kväll och fundera och undra och analysera, det ser jag fram emot!!

Dölja?

Nästan så att det känns lite retligt. Kan man kamoflera soptunnor?

Container

Herregud säger jag bara..Jarmo ringde igår och bad dom byta ut vår sopunna, till en stor, då det blir väldans trångt med alla miljader blöjor. Nu kom den. En container, nej men nästan....jisses säger jag bara..
Nåde den granne som tror dom kan komma och låna vår "container", den är vår!! Nu ska här slängas!!

Tant i vägen!

Är man inte riktigt på topp kan små saker störa en. Som förut, var framme på ica och handlade lite. Vette sjutton om det var maginfluensa då ingen annan i familjen fått något, och det händer aldrig annars, hursomhelst, nu ska jag ju vara smittfri om det nu var det, så jag åkte fram.
När jag har betalt och ska packa mina grejer där bakom rullbandet, ja ni vet, på lilla bänken man har att packa sitt på, så står det en tant där som brett ut alla sina grejer. Jag kollar menande på henne, och tänker, jaha, flytta på dig nu då, jag måste ju ha nånstans att packa mitt på! Då säger hon, jag hade mitt icakort här förut, men det försvann innan jag betalade.Okej..., men vad gör det till hennes rätt att ta min plats på då!! Hon vägrar flytta på sig. Så jag får (för snäll som jag är) packa ihop grejerna samtidigt som rullbandet går, JÄTTELÄTT, med stora mjölkpaket och diverse stora otympliga grejer! Sånt kan jag bli riktigt störd på, hur tänkte hon egentligen??
Jag kunde hjälpt henne leta om hon bara flyttade på sig men icke då!
Somliga tror tydligen dom har all rätt till allt.

Vinterbilder

Emils första vinter lär ju inte bli så svår att glömma.......Eftersom studsmattan inte togs ner så...En kall vinterpromenadEn tidig morgonTestade för skojs skull med en annan inställningAvsluningsvis, en av vinterns tre solstrålar.....
Suck..

Hela helgen gick jag och kände mig oroväckande bubblig i magen. I går morses var det kört, kan man lugnt säga.
Feber och springa på toa hela dan, Jarmo fick gå hem från jobbet och ta över här hemma, jag hamnde i sängen där jag tillbringat mestadels, förutom toan då. Jag avskyr verkligen maginfluensa, just därför jag blir så sjuk i så många dagar. Det är inte en liten sväng, utan det är hög feber och däckad i sängen som gäller för min del. Men det här verkar vara den första gången i mitt liv som jag faktiskt känner mig hyfsat ok så här tidigt efter.
Det sköna i det hela är att Jarmo på ren automatik tar över allt som har med barn, städ, disk osv att göra, sån är han. Det har varit likadant varje gång jag kommit hem från bb. Jag behöver inte lyfta ett finger på lång tid. Han fixar allt, utan ett pip. Härlig lyx!!
Annars så är vi sådana att när vi båda jobbar, delar vi på allt som har med hemmet att göra, men nu när jag går hemma och är mammaledig, då sköter jag hemmet. Större delen iallafall. Så tycker jag att det ska vara. Sen när han går hem med Emil så är det hans bite. Alla gör på sitt sätt.
Men när jag är sjuk så sköts allt iallfall, som tur är!

Röd kjol

Vem hade kunnat tro att jag skulle falla pladask för en röd kjol med vita prickar på? Absolut inte jag iallafall, men jag föll pladask för den igår när jag var på Blingo/tjejmiddag/kväll igår. Vi har hemma hos Pernilla i Skälvum.
Tanken var ju givetvis att jag kanske skulle hitta nåt till Emil, möjligen till de andra barnen, men när jag såg den här kjolen och provade den så var det love. Men, jag i en rödvit prickig kjol, ja Bella kommer bli överlycklig för hon klagar på att jag klär mig i alldeles för mycket svart. Den och nått vitt upptill blir nog fräscht till sommaren.
Jag köpte en mössa oxå, till Emil som kommer att sitta fint till våren. Handlade du bara det? frågade Jarmo mig förvånat idag. Ja, svarade jag. Han känner ju mig, så frågan var lite underlig, men han hade väl hoppats på att jag skulle gå loss för en gång skull, men icke. Det kostar ju oxå.
Vi hade det riktigt trevligt, massa god mat och mycket roliga historier som berättades. Det blir lite annat när det inte är människor man umgås med jättemycket annars, fast på ett positivt sätt.
Johanna, jag glömde säga det men tänkte på det ett antal gånger under kvällen, du var jäkligt snygg i håret!
Tilläggas kan att vi än så länge klarat oss från det som kanske kommer....
Så här ser kjolen ut, ja få inte chocken bara att jag köpt nått sånt färgglatt, vårkänslor på g kanske...
Om man kunde.....

Skulle jag få tillfälle att resa bakåt i tiden och få träffa två berömda personer skulle det vara:
Leonardo Da vinci, tänk att få sitta och titta på när han målade...
Den andre personen skulle vara Nostradamus. Honom skulle jag ställa tusen frågor till.

Skulle jag få tillfälle att välja två levande berömda personer skulle det vara :
John Nash, fascinerande... och
Stephen King mästarnas mästare på skräck. Tänk att få ktypa in i hans hjärna och se hur sjutton han han tänker..

Vem skulle du vilja träffa om du kunde??

Fullt ös

Det är lite lustigt att vissa dagar kommer ingen (sällan iofs) eller så kommer många i omgångar. Först var syrran här en sväng, vi drack kaffe och tjöta. Strax efter hon åkt kom farsan en sväng. När han precis åkt kom Thomas och hälsa på, därefter dök bror min och Caesar upp.
Men jag gillar det!
Just nu sitter jag här och lyssnar på Gamma Ray och har det allmänt gött. Stora barnen sover hos varsin kompis, blev hastigt bestämt. Det är spontanitet där.
Sportlovsveckan gör vi inget speciellt, Jarmo jobbar men barnen har sett till att späcka sitt schema med övernattningar, biobesök, ishallen,Skara badhus med Thomas, (där Mc Donalds ingår) övernattning för Bella och Emil hos mormor och lan för Markus. Så dom får ett bra lov. Det enda mindre roliga för dom den veckan är att Markus ska träffa dietisten ang. laktosfria maten och Bella ska göra sin nötprovokation på sjukhuset. Ja, det är ju i det jag ingår då, att följa med på det. Biobesöken och det andra vill dom ju göra med sina kompisar....
Just det, lanet ska jag ju ordna oxå, det var ju det ja. Sånt som jag är så grym på. Inte.

Vacker dikt

Jag hittade en dikt som är så otroligt vacker så jag måste spara den här.

EN GAMMAL SJÄL

Det var en gång en gammal, gammal själ, som hade levt många, många människoliv på jorden och nu var nästan färdig med sin tillvaro som själ också, ja, snart skulle den smälta samman med och bli en del av den Stora Andligheten som uppfyller Evigheten. För tillfället kände den gamla själen sig lite ensam där den satt i tomrummet mellan det senaste människolivet ochden kommande Sammansmältningen.

De bästa vännerna hade gett sig av, den gamla själen kunde se dem där nere på jorden, hur de uppfyllde varsin människa med iver, nyfikenhet, förundran och tankar av alla de slag.

”Jag vill dit”, sa den gamla själen.”Jag har fortfarande en god portion glädje kvar. Jag vill dit och ge dem den.”

”Men din tid till Sammansmältningen är så kort”, varnade Vakten. ”Visst kan du ge dem glädje, men om du är hos dem så kort tid, ger du dem också en väldig sorg när du lämnar dem.”

” Jag vet”, sa den gamla själen. ”Men jag vill ändå. Jag vill ge dem så mycket glädje att den hjälper dem över sorgen sedan.”

” Så låt det få bli som, du vill”, sa Vakten och släppte iväg den gamla, gamla själen. Då fick ett människopar på Jorden ett barn som de så länge önskat.

Det var den raraste unge, som strödde glädje över dem från den dag han föddes, den ogrumlade glädje som människorna känner när deras själar träffas och med förtjusning känner igen varandra från Evigheten.

”Men har du inte väldigt kort tid kvar?” viskade mammans själ till den gamla själen i den lilla pojken. ”Tiden är kort, men glädjen är stor”, svarade den gamla, gamla själen. Och fastän mamman inte hörde deras samtal, väckte viskningarna en anande oro hos henne, en fläkt av kunskapen att vi inte äger något på jorden, inte varandra , inte oss själva ens.

Allt kommer till slut att tas ifrån oss, allt vi bär på, alla kära omkring oss, slutligen även vårt liv och vår kropp.

Men pojken växte och fick med sin glädje mamman att glömma sådana tankar. Och pappan var hos dem och gladdes, han också. Ja, den gamla, gamla själen fick leva sin sista tid precis som den hade önskat.

Men tiden var kort, även med människors mått var den kort, och stunden kom då Sammansmältningen skulle ske. Den gamla, gamla själen fick kallelse att utan dröjsmål infinna sig till ceremonin, och måste lyda.

För människorna såg det ut som att pojken fick en plötslig död. Deras sorg blev oerhörd, just som Vakten hade förutsagt.

Men eftersom allt de kunde minnas av sitt barn var glädje och endast glädje, kunde de uthärda sin sorg, just som den gamla, gamla själen hade förutsagt. Och därför, istället för att låta de gamla, gamla själarna bara sitta av sin sista lilla skvätt tid i tomrummet, blev det i fortsättningen sed i Evigheten att skicka dem att skänka sin sista stora glädje till människorna som behöver den.

Sorgen, sedan, ja den oundvikliga sorgen, den har människorna genom glädjen fått kraft att uthärda och så småningom vända till något gott.

Peter Pohl
Ur ”Jag saknar dig, Jag saknar dig”

Sanningen

Barns sanna ord kan svida ibland. För ett tag sen kollade Bella på mig och sa med lite pillemarisk blick, Mamma, dina bröst hänger ju ner på magen. Ska inte dom typ stå rakt ut?
Gaahhh!!! Hm...vad säger man...Nejdå Bella , det gör dom INTE ALLS DET!! Fast det var ju roligt samtidigt.

I natt drömde jag att vi var och bada på vårt vanliga badställe. Men det vi alla i vattnet reagera på var att det var så varmt, trots så tidig sommar som det var. Och alla personer i vattnet var ovanligt brunbrända trots den tidiga sommaren.
Hoppas det var en sanndröm. Hursomhelst, jag hade en mycket trevlig natt!!


På en bänk

Dom flesta av oss har ju olika perioder med olika sorters musik. Dom flesta vet väl vad jag gillar nu, men ett tag, innan en annan period (synthperioden) så älskade jag reagge. Det var Bob Marley, Ub 40,mm. Det satt jag och en kompis och lyssnade på dagarna i ända. jag var väl runt tolv, tretton kanske. Hursomhelst, Jarmo har sagt till mig att någon gång i livet, innan vi dör, ska han ta mig till Kingston town, eller nåt annat haschibrassi ställe. (Hans ord)
Missuppfatta mig inte nu, jag har inte provat knark och jag tänker inte göra det heller,men han ska iallafall ta mig dit, sätta mig på en bänk där och låta mig lyssna till musiken i bakgrunden samtidigt som jag röker en vanlig cigg.
Jag slutade ju för ett par år sen, men vid festligare tillfällen så...
Just för att han vet hur inne jag var i den musiken då. Ibland mellan varven kan det dyka upp en sån låt här hemma hos oss, Jarmo bara skakar på huvudet och skrattar.
Alla har sina perioder

Lan

Nu har jag nog tagit mig vatten över huvudet iallafall... Jag har lovat Markus att han ska få ha sitt efterlängtade lan här hemma med ett gäng killar i hans klass. Dom blir väl ca sex personer, vilket innebär Sex datorer som ska kopplas ihop till nätverket. Hm...kanske inte ens så man säger?? Se där..
Det var svårt att få till en dag, så det blir en fredagskväll och det stora kruxet är då att dataexperten här i huset inte är hemma. Så jag får alltså lita på att jag förstår Jarmos instruktioner och att killarna har hyfsad koll på läget. Annars får jag väl helt enkelt ringa på nån hjälp. Det ska lösa sig på nåt sätt.
Bella ska få ha en tjejkväll lite längre fram, och då åker Emil och Markus till mormor. Nu är det Bella och Emil som åker dit när Markus ska ha sitt lan. Sånt brukar ju bli högljutt.
Jag får väl hålla till i tvrummet eller nåt.

Värme

Har jag nämnt hur underbara barnen är med sin lillebror? Det är dom, så mycket värme...

Om ni gillar design och inredning ska ni ta ett besök in på min vän
Annika sida. Där kommer ni kunna gotta er i mycket fint. Därifrån kommer ni oxå till hennes affärssida. Ta ett kik!!

Förkylder

Bella är fortfarande hemma med förkylning, och nu till råge på det fasligt ont i armen efter gårdagens svinisspruta. Hon kunde inte sova inatt, Markus däremot kände inte av den så mycket när han tog den i fredags.
Nu ska jag fram till Järnia och slipa skridskor, Markus har det på jympan idag och enligt han går det knappt att åka längre för dom har blivit så slöa... Dom är ju nya men det är klart, han har ju åkt ett antal timmar på dom. Så jag får väl ge mig och åka bort med dom.
Tur han har en mamma som är föräldraledig nu, så man hinner med sånt där. Sen blir det värre...

Vad otroligt mycket det händer med Emil nu, man har glömt hur snabbt dom lär sig. Det känns som om att han lär sig nya saker varje dag. Lilla pluttisen....ingen bebis längre....


Undersökning

Jag fick ett brev från Lunds universitet idag. Dom (yrkes-och miljömedinin) ska göra en undersökning om miljö och barnafödande. Dom ska ha den som grund för förebyggande åtgärder, och få bättre kunskap om just miljö och barnafödande.
Först skulle jag svara om jag ville vara med, sen kommer en sjuksköterska att ringa upp och göra en timmes intervju. Dom ville även ha tillstånd att hämta uppgifter om graviditeterna och förlossningen.
Man är anonym och kan när som helst avbryta deltagandet.
Klart jag är med, jag gillar ju sånt där...sjukhusgrejer..
Man får en symbolisk summa oxå för deltagandet, en hundring, men det spelar ju knappt ingen roll, det kan bli intressant att läsa resultatet när det är klart.

Snart elva år sen

Jag har gått ut för att ta in posten, sinnesstämningen är blandad då vi precis blivit föräldrar samtidigt som något så tragiskt hänt.
Då kommer hon. Med raska steg skyndar hon mot mig. Jag tror att det är för att gratulera oss till bebisen, men ser snart på blicken att hon är ute efter nåt annat.
VAD är ni för kompisar? Hur kunde ni låta han göra något sånt här!! Borde inte ni ha hindrat det??!!
Jag kommer ärligt talat inte ihåg vad jag svarade, bara att hon backade.
Hur skulle vi någonsin kunna hindra något där beslutet redan är fattat? Fanns inte en chans till det.
Hur kan en människa vara så fruktansvärt taktlös och idiotiskt rent ut sagt, jag menar självklart HON, som yttrade dessa ord.

På gott och ont

Facebook, ja det är på gott och ont det. Fördelarna är många. Man får kontakt med gamla kompisar, man kan skriva av sig i stunden, kolla på alla kort, ha koll på vad som händer, ja man har lagom koll på läget.
Nackdelar finns det oxå, Tex dessa grupper som är startade av sjuka pedofiler (som enligt mig borde kastreras),man kan lätt missuppfattas då en del inte kan tolka ironi, alla har inte samma humor, många har inte min "sjuka" humor, folk kan lätt få olika uppfattningar rätt fort om en mening som skrivs av en person som kanske är på ett visst humör just då och vill skriva av sig.
Och dessa olika statusar som "Bör klistras in" annars.. Det kan jag bli lite trött på. Självklart älskar jag mina barn högsta av allt, men jag känner inte för att klistra in det.
Om jag känner nån som haft cancer? Vem gör inte det? Stor del av min släkt har haft det, jag hade en tumör när jag var elva.
Mycket har blivit ett spel för galleriet, tråkigt nog. Desto roligare är det att skriva något man vet man får en respons/ dikussion på om man är på det humöret.

Vanlig gång

Två sjuklingar har vi hemma, Bella och Emil. Bägge har åkt på en dunderförkylning, kom snabbt, hoppas den blir kortlivad bara. Sömnen blev sisådär i natt, då Emil snörvla och snurra och fick ingen riktig ro. Bella däremot sov som en stock.
Idag går Jarmo tillbaka till tvåskift igen. Den här nattperioden var bara tillfällig, dom undrade om han kunde hoppa in ett halvår och det gjorde han. Men det är nog det sämsta man kan göra mot kroppen, jobba natt. Det sliter nåt grymt i längden, det är annat när man skiftar. Så nu blir det vanlig gång här hemma. Den här gången gick det mycket lättare än sist han jobbade natt. Då gjorde han det ett par år i sträck, när bägge stora barnen var små. Det gick det med, men ibland kunde det köra ihop sig om bägge vaknade till samtidigt, eller så kunde de väcka varann. Men i början när Bella var nyfödd, hade jag en del hjälp av far min som sov över på nätterna.
Det var allt skönt det.
Vad jag längtar till vår egensådda salladsblandningar nu!! I våras kom mor och Thomas hit, dom har ju ingen trädgård, så ihop sådde vi och skördade sallad, tomater, dill, gräslök, persilja, citronmeliss, mm och det var ju ljuvligt att kunna gå ut på morgonen, hämta in lite delikatesser tillfrukostmackorna och mumsa på!! Mycket gott blev det till middagarna oxå, så det ska vi allt göra om!! Hur jag nu kom att tänka på det är en annan fråga
Slöa

Gårdagen var en slapp dag. Mor och Thomas var här och bjöd på hemmagjord köttfärspizza som gick som smör i solsken. Speciellt då vi hade två barn till här ett par timmar då stackars Mariette åkt på njurstensanfall igen.
Usch, en del har otur med mycket på kort tid.
Tittade lite på melodifestivalen, höjdpunkten var väl när Dolph bjöd på sig själv. Kul med folk som vågar ge lite.
Bella sov hos en kompis, Jarmo skulle "bara" ligga och mysa lite med Emil, han somna ju såklart han med.
Jag och Markus satt och slöa en stund, sen gick vi och la oss med. Jag la mig innan elva en lördagskväll, händer nästan aldrig, sen sov jag länge idag, men jag är lika trött för det. Kvittar hur mycket eller lite jag sover, är alltid trött på morgonen, bara att konstantera.
Jag gjorde en mycket mumsig rätt igår, lite ihopsläng men värt att testa.
Ta något tunt fläskkött och strimla det och stek. Släng i wokgrönsaker, stek det. Häll på grädde, i med salt, peppar, pressad vitlök, en grönsaksbuljong och paprikakrydda. Låt puttra en stund, servera med bandspaghetti och sallad. Ljuvligt gott!!

Härlig fredagskväll

Gårdagen bjöd på god mat bestående av ugnsbakad lax, kall sås, potatis, sallad och vitlkösbaguette, en god efterrätt, dajmfromage som smälte i munnen som mor min gjort och många, många skratt.
Det var jag, syrran, Jossa, Pillan, mor min och moster.
Med ett sånt spontant, öppet sällskap får man höra det mesta. Allt, även detaljer man kan hoppa över tack...
Dom är ju inte blyga direkt, det var prat om hur man löste en och en halvs vecka förstoppning, vad man skulle göra för att hålla sig pigg...före detta underbara jobbminnen en del av oss har ihop, min sk prydhet enligt dom allihopa, hm jag är inte pryd!! Bara för att jag aldrig gör nr 2 så...med mera...
Mycket roliga samtalsämnen och mindre av skvaller.
 Ingen av oss är så mycket för att sitta och skvallra om andra, prata om ditten och dattens, det ger mig ingenting, jag är så trött på sånt, jag kan verkligen inte förstå hur man kan vara så engagerad i andras liv som en del är, räcker väl med att man är insatt i ens eget och dom man bryr sig om.
Vi konstantera igen att det är så skönt att det kan gå ett tag mellan varven, att man kanske inte hörs av så ofta, men sen när man träffas är det som om att det vore igår. Det är riktig vänskap det.

Jag ser fram emot första maj. Då ska Pillan och moster gå omkring med skyltar med ett enda buskap. Hmhmra  mera!! Det har dom lovat.
Förmiddagsfika

Förmiddagen har bestått till större del av fika med bror min, Ceasar och sen kom syrran förbi en sväng oxå. Alltid trevligt, vi tjötar och barnen är för roliga att se på. Dom blir mer och mer medvetna om varandra, så nu härmades det med alla möjliga grejer som klappningar och skaka på huvudet fram och tillbaka, dom roar sig lätt dom små liven.
Nu blir det ett litet röj här, sen ska jag se om jag får liv i Jarmo, han gjorde sista natten nu i natt, han går på tvåskift på måndag igen, så då blir det vanliga gängor.
Ständigt nattskift sliter rätt bra.
Ikväll ska jag ju till syrran och bara ha det gott, barnen och Jarmo ska laga lite mat och kolla på film.
Får se om jag lyckas knäppa några bra kort ikväll då, som duger..
Trevlig helg!

Ond mage

Nu har vi fått svar på roten till det onda i Markus mage. Vi har ju alltid sagt, alla har allergier och skit men Markus har som tur är klarat sig. Trodde vi..han är laktosintolerant, vi fick svar på blodproven idag. Det är iofs inte hela världen, det kunde varit något mycket värre. Laktosintolerans är ju inte farligt som komjölksallergi, det kan bli farligt om det inte sköts eftersom det är en allergi, men detta är ju en intolerans, och det är ju inte kul för han, men det finns laktosfria produkter som smakar som vanligt. Det är värre med de mjölkfria produkterna, de smakar mindre bra.
En fördel till jag hittar är att man fortfarande ha mjölk i matlagning, det kan man ju inte ha om man är mjölkallergiker.
Och inte att förglömma, jag har gått en antal kurser om dietmat och lagar sådan på jobbet, så man är insatt i det. Det är bara Jarmo som ska sättas in i det hela nu.
Men det är ju vi med våra åkommor i vår familj, men som sagt, det kunde varit värre.
Tog lite snöiga kort idag, för att påminnas...
4 Februari
18 års vänskap och 16 års förhållande, det är det idag. Fjärde februari -94 tog en av oss mod till sig, vi var vänner inget mer de första åren, men som sagt, sen blev det ändring med det. Kortet är taget på vår förlovningsdag, midsommarafton - 94. Det var på den tiden man var väldigt stor i orden, men liten på jorden.

Om han är jorden är jag luften, han står stadigt med fötterna på marken medans jag kan sväva upp i det blå mellan varven. Med andra ord, vi kompletterar varandra.


Förtydligande..

Jag känner att jag måste göra ett förtydligande om inlägget "Systrar", för när jag läste det nu kan det misstolkas.
Jag menade inte att jag hellre velat haft tjejer, vi önskade faktiskt att minstingen skulle vara en kille. Jag menade precis som stod, att jag kan känna ett visst vemod för hennes del, när jag vet själv hur det är att ha en syster.
Det var bara det.

Intressant

Man kan vrida och vända på allt och analysera det fram och tillbaka. Men det är sällan vi människor kommer fram till samma resultat. Det är det som gör det så intressant. Olikheten, trots den yttre likheten.

Bättre bilder då...

Jag får väl ta och lägga in två nya bilder på mor och moster då, dom tyckte tydligen att det inte var det bästa kortet på dom...Så här kommer dom dåMin kära moster, och här nedan mor min


Vad är en morgon utan kaffe??

Dagens stora morgonproblem är hur jag ska få tag i kaffe..Jag går ju knappt ut med barnvagnen i dom här massiva snödrivorna. När Jarmo kom hem i morse var han helt slutkörd, hehe ,han hade fått gå omvägar hem, så det tog sin lilla extra tid. Men det var väl en trevlig syn som mötte han, jag och Emil stod i fönstret och vinkade glatt när han kom knallande.
Bilen skulle väl ta en halvtimme att skotta fram, och då är problemet vart jag gör av lilleman så länge..
Jag funkar inte utan mitt kaffe, kan ju inte ens tänka klart.
Ja, det löser väl sig under dagen.
Jag ser fram emot fredagskväll, då ska vi hem till syrran. Jag, Pillan, Jossa och lite andra töser. Det blir ugnskokt lax med en god kall sås och potatis,sallad, vin och mycket prat. Skoj det!!
Enligt mina drömmar jag haft på sistone, som jag har tydit, så ska jag passa mig för skvaller och förtal nu. Vet inte om det är jag som ska tänka på vad jag säger eller om det är jag som är det utsatta, hursomhelst, inget av sånt är speciellt trevligt!


Systrar

Jag kan känna ett visst vemod över att Bella inte kommer att ha någon syster att dela allt med när hon växer upp. Hon har ju givetvis två goa bröder, men det är något speciellt med systerskap, kanske likaså med brödraskap, men det vet ju inte jag, jag är ju ingen kille. Eller tänker man kanske inte på det, att man inte har någon syster, eller bror om man är kille? Det kanske är svårt att veta då man inte haft det?
Jag tror också att det är nyttigt för killar att växa upp med en syster, eller flera. Då får dom automatiskt en inblick i kvinnans värld och det tjänar nog den lyckliga framtida tjejen på. Att han vet hur tjejer funkar och tänker. Ta bara min bror som exempel, uppvuxen med tre fruntimmer!! Kan inte alltid varit lätt...Jaja syrran du är så fin så, (hon gillar inga kort på sig själv)              Bättre så...?Mor och moster som gjort tusen resor till tusen sjöars land
Dom i sin tur har mor och mostrar, dock bara en moster kvar i livet . Moster min har åtta barn, varav sex av dom är tjejer, men här hos oss slog det mig nu att det blir inga systertraditioner, mer bröderfasoner..

Feber

Vi var framme på 10-månaderskonroll idag, jag och Emil. Han växer så det knakar, inte undra på det med den aptiten på mat, och livet. Han fick sin andra svinspruta oxå, vi velade länge fram och tillbaka inna vi tog ett besked om detta jag och Jarmo i höstats.
Hon sa, imorgon får han feber, det har alla fått av andra sprutan. Åhhh jag som tycker det är så hemskt när dom är sjuka...
Det tog prick tolv timmar, nu ikväll vaknade han och gnydde, märktes direkt att något inte var bra. Först frossaliknande, sen feber. Tur man har alvedon. Som stod framme med mått brevid, jo jag är ju planeringsmänniska.
Så nu har jag vyssjat min febriga coola bebis till söms. Det var vad grabbarna som stod bakom mig i kön på Netto sa till mig idag. Vilken cool bebis!! Han har ju en viss förmåga att verkligen iaktta och betrakta alla omkring han, så jag antar att det var det dom syftade på.
Bäst att gå och lägga sig så man orkar ta hand om den lille. Jarmo jobbar ju natt, så han kan ju inte hjälpa.
På morgonen däremot, när han kommer hem, om Emil är vaken, då brukar han ta över en stund så jag får vila ett tag till. Det är guld värt det för en sömntuta som jag.

Nöjd

Problemet är inte vad man ska hitta på att skriva, problemet är vad ska man välja. Jag skulle kunna sitta och skriva i timtal, men det skulle förmodligen bli ett alldeles för långt inlägg att läsa.
Sen kanske man inte vill skriva precis allt här heller, funderade ett tag på att ha en blogg där man är anonym, men det är ju just det, jag är ju inte så mycket för att vara anonym. Fördelen med den skulle ju vara att där skulle man ju kunna skriva precis allt man känner för just då. Eller allt man gjort, fått , förlorat, älskat, hatat, glädjit sig åt, sörjt, skrattat, vart arg på osv...
Men jag nöjer mig med den här. Och det viktiga är att man känner.

RSS 2.0